2022 MTV Tutarları ve Daha Az MTV Ödeme İmkanı

Her yılın Ocak ayında ve Temmuz ayında eşit takisitlerle ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ile ilgili sürekli olarak gündeme gelen bir konu var: kasko bedeli kıyaslaması yöntemi ile daha az MTV ödeme avantajı.

MTV ödemeleri dönemlerinde araç sahipleri tarafından sürekli olarak araştırılan bir konudur bu. Vergi miktarı fazla olan, silindir hacmi ve yaşı büyük araç sahipleri bu konu ile daha fazla ilgileniyor. Bu içeriğimizde Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesinden nasıl tasarruf edebileceğinizi inceledik.

Öncelikle daha az MTV ödemek için aracınızın kasko değeri hakkında bilginiz olması gerekir. MTV tutarı, aracınızın kasko değerinin %5’inden fazla ise MTV’niz daha az bir seviyeye düşürülebilir. Araç sahiplerinin talebi üzerine yeniden hesaplanan MTV daha az bir tutar olarak güncellenebilir. Önceki yıllar için ödenen tutarlarda da değişiklik talebi olursa geriye dönük olarak fazla ödenen vergi miktarları geri alınabilir.

%5 olarak verilen oran, tescil tarihi 01.01.2018 ve sonrası olan araçlarda %10 olarak hesaplanır.

Taşıtlar için MTV hesaplanırken şu kriterler göz önünde bulundurulur:

  • Tescil tarihi 01.01.2018 öncesi olan araçlar için; motor silindir hacmi ve araç yaşı
  • Tescil tarihi 01.01.2018 ve sonrası olan araçlar için; motor silindir hacmi, araç yaşı ve vergisiz fiyat

Daha az MTV ödeme imkanından faydalanmak için aracın kasko sigortası olması zorunluluğu bulunuyor. Hesaplanan MTV miktarı, kasko sigortası değerinin %5’inden fazla ise, aynı yaş grubundaki bir alt kademeye bakılarak daha az vergi ödenebilir.

Hangi Araçlarda MTV İndirimi Var?

Kasko bedelinin kıyaslanması yoluyla daha az MTV ödeme imkanı, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun (I) sayılı tarifesinde sayılan;

  • otomobil,
  • cip,
  • kaptıkaçtı,
  • arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar

için geçerlidir. Bu sayılan araç tipleri haricindeki araçlar için MTV indiriminden faydalanmak mümkün değil.

Kasko Sigortası Değeri ve Vergi Hesaplaması

Kasko kıyaslaması yöntemi ile MTV indirimi alma işlemi sizin için uygun mu değil mi? Bunu öğrenmek için aracınızın kasko değer listesini kontrol etmelisiniz. Türkiye Sigorta Birliği‘nin web sitesinden bu bilgiye ulaşabilirsiniz.

Aracınızın kasko değerini öğrendikten sonra bu değerin %5’ini hesaplayın. Çıkan sonucu MTV tutarınız ile kıyaslayacaksınız. Sonuçta MTV tutarı bu %5 değerden büyükse, aracınız ile aynı yaş grubundaki bir alt kademeden vergi ödemesi yapabilirsiniz demektir.

Bunu bir örnekle açıklayalım:

Motor silindir hacmi 3.001 – 3.500 arası değerlerde olan 10 yaşında bir aracımız var. Aracın kasko değeri 200.000 TL olsun. 2022 yılı için ödenmesi gereken MTV tutarı şu şekilde hesaplanacak:

Kasko değerinin %5’i = 10.000 TL
2022 yılı MTV tutarı = 10.992 TL (tarifeye göre)
Aynı yaştaki bir alt kademe araç için MTV tutarı = 7.237 TL

Hesaplanan 10.000 TL, MTV tutarı olan 10.992 TL’den düşük olduğu için; 2022 yılı için ödenecek vergi miktarı, 7.237 TL olacaktır.

Bu kıyaslama yöntemi sayesinde 3.755 TL tutarında bir tasarrufunuz olacak.

NOT: Kasko değerinin %5’i, bir alt kademede belirtilen vergi tutarından da düşük olursa, ikinci alt kademeye inerek vergi ödemesi yapılamaz.

Daha Az MTV Ödemek İçin Başvuru Süreci

MTV’den tasarruf etmenizi sağlayacak bu karşılaştırma yöntemini gerçekleştirebileceğiniz iki yol bulunuyor.

1- İnteraktif Vergi Dairesi kullanarak İşlem Başlat > Araç İşlemleri > Kasko Değerine Göre MTV Düzeltme Dilekçesi seçeneklerini kullanarak online başvuru yapmak.
2- İlgili vergi dairesine dilekçe ile başvuru yapmak.

Geçmişe Dönük Başvuru

Otomobil, cip, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri taşıt sahiplerinin 2017, 2018, 2019, 2020 ve 2021 yıllarında ödedikleri MTV tutarı indirimsiz ise, Düzeltme Talep Dilekçesi vererek ve araçlarının “kasko sigorta değeri bildirim formunu”da başvurularına ekleyerek, fazla ödedikleri MTV tutarlarını geri talep edebilirler.

Tüm bu indirim şansından yararlanmak için araç sahiplerinin bizzat başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Sosyal Medya

Servisciler.com Serviscileri ve Taşımacıları bir araya getiren bir platformdur. Servisciler için çok önemli bir yere sahip olan servisciler.com yenilikçi anlayış ve kesintisiz hizmet ile sektörde önemli yer teşkil etmektedir. Servisciler.com ile ister ilan verin, isterseniz ilanları inceleyerek ihtiyacınızı hızlıca karşılayın. Görüş ve önerilerinizi info@servisciler.com mail adresinize gönderebilirsiniz.